آموزش ریاضیات (Mathematics)
۴۰۸۰ آموزش
نمایش دسته بندی ها (۴۰۸۰ آموزش)

فضای متریک تکین (Singular Metric Space)، در ریاضیات (Mathematics)

انواع فضاهای متریک (Metric Space) را در آموزش زیر شرح دادیم :

فضای متریک تکین (Singular Metric Space) :

تعریف: یک فضای متریک تکین (Singular metric space) به فضایی گفته می شود که در آن متریک در برخی نقاط (مجموعه تکین) رفتار ناهموار دارد، مثلا مشتق پذیر نیست، یا انحنا بینهایت می شود، یا فضا یک خمینه نیست (مثلا دارای مخروط، لبه، یا نقطه شاخه ای است). این فضاها در هندسه الکساندرف و مطالعه حدود خمینه ها ظاهر می شوند.

مثال: مخروط روی یک دایره با زاویه مرکزی

\[ \alpha \]

توضیح مفهومی: بسیاری از فضاهای مهم در ریاضیات، خمینه نیستند و نقاط تکین دارند. برای مثال، مخروط ها، هرم ها، و سطوح با گوشه ها. مطالعه این فضاها در هندسه الکساندرف (فضاهای با انحنای محدود از پایین) و نظریه فرکتال ها اهمیت دارد.

ویژگی های اصلی:

نقاط تکین مناطقی هستند که فضا به طور موضعی شبیه

\[ \mathbb{R}^n \]

نیست.

در فضاهای الکساندرف، نقاط تکین می توانند مخروطی، لبه ای، یا از نوع دیگر باشند.

متریک در نقاط تکین ممکن است مشتق پذیر نباشد.

انحنا در این نقاط می تواند به صورت توزیعی (distributional) تعریف شود.

مثال ها: مخروط ها، هرم ها، سطوح با گوشه، درخت ها (که در رأس ها تکین دارند).

مخروط (Cone): مخروط روی یک فضای متریک

\[ X \]

با زاویه

\[ \alpha \]

، فضایی است که از حاصلضرب

\[ X \times [0, \infty) \]

با شناسایی نقاط

\[ (x, 0) \]

به یک نقطه ساخته می شود و متریک

\[ dr^2 + (\frac{\alpha}{2\pi})^2 r^2 d\theta^2 \]

(اگر

\[ X \]

دایره باشد) روی آن است. رأس مخروط یک نقطه تکین است (مگر اینکه

\[ \alpha = 2\pi \]

).

خمینه های با مرز (Manifolds with boundary): نقاط روی مرز نقاط تکین نیستند (چون فضا به طور موضعی شبیه نیم فضاست) اما در هندسه الکساندرف گاهی مرز نیز به عنوان تکین در نظر گرفته می شود.

کاربردها: فضاهای تکین در هندسه الکساندرف (برای مطالعه حدود خمینه ها)، نظریه فرکتال ها، فیزیک (نظریه ریسمان، سیاهچاله ها)، و کریستال شناسی (برای مطالعه عیوب بلوری) کاربرد دارند.

📌 مثال ساده:

یک مخروط کاغذی با زاویه ۹۰ درجه در رأس. در رأس، فضا تخت نیست (مجموع زاویه ها ۹۰ درجه است نه ۳۶۰) و انحنای آن یک تابع دلتا (جمع شده) است.

هرم چهارگوش: رأس هرم یک نقطه تکین است.

نویسنده علیرضا گلمکانی
شماره کلید 9666
گزینه ها
به اشتراک گذاری (Share) در شبکه های اجتماعی
نظرات 0 0 0

ارسال نظر جدید (بدون نیاز به عضو بودن در وب سایت)