آموزش ریاضیات (Mathematics)
۴۰۸۰ آموزش
نمایش دسته بندی ها (۴۰۸۰ آموزش)

مدل قیمت گذاری تبعیض قیمتی درجه یک (First-Degree Price Discrimination)، در ریاضیات (Mathematics)

انواع مدل های قیمت گذاری (Pricing Models) را در آموزش زیر شرح دادیم :

مدل قیمت گذاری تبعیض قیمتی درجه یک (First-Degree Price Discrimination) :

تبعیض قیمتی درجه یک (First-Degree Price Discrimination) یا قیمت گذاری شخصی سازی شده کامل وضعیتی است که در آن فروشنده هر واحد محصول را با قیمتی معادل حداکثر تمایل به پرداخت (Willingness to Pay) هر مشتری به فروش می رساند. در این حالت، فروشنده تمام مازاد مصرف کننده را تصاحب کرده و سود خود را به حداکثر می رساند. این ایده آل ترین شکل تبعیض قیمتی است، اما در عمل به دلیل اطلاعات ناقص و هزینه های اجرا، به ندرت به صورت کامل قابل تحقق است.

مفهوم مازاد مصرف کننده (Consumer Surplus):

مازاد مصرف کننده تفاوت بین حداکثر مبلغی که مصرف کننده حاضر است بپردازد و مبلغی که واقعا می پردازد. در تبعیض درجه یک، فروشنده با تعیین قیمت برابر با WTP هر مشتری، مازاد مصرف کننده را به صفر می رساند.

مدل ریاضی:

فرض کنید

\[ n \]

مشتری با تمایل به پرداخت

\[ WTP_1, WTP_2, ..., WTP_n \]

داریم. هزینه نهایی تولید

\[ c \]

. سود کل در تبعیض درجه یک برابر است با:

\[ \pi = \sum_{i=1}^{n} (WTP_i - c) \]

برای هر مشتری که

\[ WTP_i \geq c \]

، فروشنده قیمت

\[ p_i = WTP_i \]

را تعیین کرده و سود

\[ WTP_i - c \]

را کسب می کند. در این حالت، هیچ مصرف کننده ای با WTP بالاتر از c از خرید بازنمی ماند و هیچ مازادی برای مصرف کننده باقی نمی ماند.

🔑 شرایط تحقق تبعیض درجه یک:

فروشنده باید اطلاعات کامل از تمایل به پرداخت هر مشتری داشته باشد.

باید بتواند از آربیتراژ (فروش مجدد بین مشتریان) جلوگیری کند.

باید بتواند قیمت ها را شخصی سازی کند.

مثال هایی نزدیک به تبعیض درجه یک:

حراج ها (Auctions): در حراج، هر خریدار قیمت پیشنهادی خود را ارائه می دهد و برنده بالاترین قیمت را می پردازد. اگر هر خریدار قیمتی معادل WTP خود پیشنهاد دهد، فروشنده به تبعیض درجه یک نزدیک می شود (مثلا حراج قیمت دوم).

چانه زنی (Bargaining): در بازارهای سنتی (مانند فرش فروشی)، فروشنده با چانه زنی سعی می کند حداکثر قیمتی که مشتری حاضر است بپردازد را کشف کند.

قیمت گذاری شخصی سازی شده آنلاین: با استفاده از داده های بزرگ، شرکت ها می توانند WTP هر مشتری را تخمین زده و قیمت های متفاوتی ارائه دهند (اگرچه تخمین دقیق نیست).

📘 مثال حراج:

یک تابلو نقاشی در حراجی به فروش می رسد. پنج خریدار حاضر به پرداخت حداکثر ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰، ۴۰۰ و ۵۰۰ میلیون تومان هستند. در حراج انگلیسی، قیمت تا ۵۰۰ میلیون بالا می رود و برنده ۵۰۰ میلیون می پردازد. فروشنده تقریبا تمام مازاد را گرفته است.

📘 مثال چانه زنی:

یک فروشنده فرش دستباف، قیمت پایه ۲ میلیون تومان را اعلام می کند. مشتری پیشنهاد ۱.۵ میلیون می دهد. پس از چانه زنی، در نهایت به قیمت ۱.۸ میلیون توافق می کنند. فروشنده به WTP مشتری (که احتمالا بین ۱.۸ تا ۲ بوده) نزدیک شده است.

مزایای تبعیض درجه یک (برای فروشنده):

حداکثر کردن سود و استخراج کامل مازاد مصرف کننده

کارایی اقتصادی (همه معاملات سودآور انجام می شود)

امکان پوشش بازارهای مختلف

معایب و محدودیت ها (برای جامعه و مصرف کننده):

ناعادلانه بودن (مصرف کنندگان با WTP بالا بیش از دیگران می پردازند)

نیاز به اطلاعات کامل (که در عمل وجود ندارد)

هزینه های بالای اجرا و احتمال واکنش منفی مشتریان

مسائل قانونی و اخلاقی در برخی موارد

کاربردها:

حراج ها (آنلاین و سنتی)

بازارهای سنتی و چانه زنی

قیمت گذاری پویا و شخصی سازی شده در برخی صنایع (با تخمین WTP)

نویسنده علیرضا گلمکانی
شماره کلید 13895
گزینه ها
به اشتراک گذاری (Share) در شبکه های اجتماعی
نظرات 0 0 0

ارسال نظر جدید (بدون نیاز به عضو بودن در وب سایت)