کلیدستان

نسخه‌ی کامل: ثبت شرکت در ترکیه 2022؛ بررسی شرایط، مراحل و هزینه
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
اقتصاد ترکیه
حال شاید این سوال برای شما عزیزان پیش آید “چرا اقدام به ثبت شرکت در ترکیه نماییم؟” بهتر است بدانید در چند سال اخیر اقتصاد این کشور پیشرفت و رشد چشمگیری داشته و در حال حاضر دارای اقتصاد توسعه یافته و با ثباتی می باشد.

کشور ترکیه جزو 20 کشور برتر صنعتی شناخته شده و کشور آمریکا این کشور را به عنوان یک کشور توسعه یافته با اقتصادی پیشرفته می شناسد. جالب است بدانید اقتصاد این کشور متشکل از صنایع بومی و صنعتی می باشد البته در زمینه های مختلفی اعم از کشاورزی، صنایع، ساخت و ساز، گردشگری، خدمات بانکی و مالی نیز فعالیت دارد.

قوانین و شرایط ثبت شرکت در ترکیه
قوانین ثبت بیزینس در این کشور با قوانین ثبت بیزینس در ایران متفاوت بوده اما پروسه ثبت شرکت در ترکیه بسیار آسانتر است و جهت راه اندازی کسب و کار نیاز به مجوز اقامت ندارید. با استارت بیزینس ابتدا اقامت یکساله به شما اعطا میگردد و بعد از گذشت 5 سال موفق به اخذ اقامت دائم ترکیه می شوید.

در گذشته سرمایه گذاران اتباع خارجی جهت ثبت تجارت و بیزینس باید یک شریک ترکیه ای می داشتند. اما در حال حاضر بر اساس قوانین جدید کشور ترکیه تمامی سرمایه گذاران خارجی میتوانند بدون شریک، بیزینس خود را راه اندازی کنند.

لازم به ذکر است استخدام یک حسابدار رسمی ترک برای کسب و کارتان الزامیست. این کشور در زمینه امور حقوقی بسیار مقرراتی و پایبند به قوانین خود بوده به همین دلیل با افرادی که پیرو قوانین نیستند برخورد جدی می شود.

مدارک مورد نیاز
همانطور که میدانید با توجه به توافقنامه ایران و ترکیه، ایرانیان جهت مهاجرت به این کشور به مدارک خاصی نیاز ندارند. اما جهت مهاجرت از طریق سرمایه گذاری و ثبت کسب و کارتان باید مدارک ذکر شده در زیر را جمع آوری کنید. سپس تمامی مدارک را ترجمه کرده و به اداره مهاجرت ترکیه تحویل دهید.

پاسپورت معتبر مدیر و شرکا (حداقل با 6 ماه اعتبار)
شناسنامه و کارت ملی هریک از سهامداران
دو قطعه عکس 4*3
انتخاب نام تجارت
ارائه اساسنامه و فعالیت کسب و کار
تعیین درصد سهام شركا
تعیین مدیر و اعضای هیئت مدیره
ارائه آدرس و تلفن دفتر
اسناد اقامت شرکا
تعیین نماینده یا نمایندگان

انواع شرکت در ترکیه
شرکت های این کشور از انواع مختلفی تشکیل شده اما برخی از کسب و کارها از قوانین و محدودیت های خاصی پیروی میکنند. شرکت با مسئولیت محدود و سهامی خاص جزو پرطرفدارترین و رایج ترین کسب و کار این کشور هستند. لازم به ذکر است هیچ محدودیتی برای اتباع خارجی وجود ندارد و تمامی متقاضیان میتوانند نسبت به ثبت شرکت در ترکیه اقدام نمایند.

شرکت با مسئولیت محدود (LIMITED)
بر اساس قوانین سال 2022 جهت ثبت شرکت لیمیتد باید حداقل 1 نفر و حداکثر 55 نفر نیرو استخدام کنید. شرکت با مسئولیت محدود در بین ایرانیان بسیار محبوب و پرطرفدار می باشد. جهت ثبت بیزینس با مسئولیت محدود به 2100 دلار (10,000 لیر) نیاز دارید. لازم به ذکر است شما باید دو حساب ارزی یکی به نام بیزینس و دیگری به نام مدیر بیزینس افتتاح کنید.

بر اساس قوانین نامه، مدیر بیزینس را میتوان از بین شهروندان ترکیه، اتباع خارجی یا غیر از سهامداران انتخاب نمود. میزان سود و زیان و وظایف هر یک از سهامداران با توجه به میزان سهم شان مشخص می گردد. به عبارت دیگر وظایف سرمایه گذاران بیزینس با مسئولیت محدود به طور یکسان نبوده و هر شخص بر اساس میزان سرمایه خود در قبال بدهی و مالیات مسئول می باشد. در صورتیکه کسب و کارتان ورشکسته شود، طلبکار میتواند به میزان سهام خود تقاضا سرمایه کند.

توجه 1: لازم به ذکر است تمامی انتقال و جابجایی اسناد باید به تصویب تمامی سهامداران رسیده و در دفاتر اسناد رسمی ترکیه ثبت گردد.
توجه 2: هر یک از کسب و کارهای شخصی و لیمیتد از مزایا و معایب خاصی برخوردارند و شما با توجه به نوع فعالیت، حجم و تعداد نیروی کار نسبت به تنظیم مقررات و قوانین بیزینس اقدام نمایید.

شما میتوانید موارد ذکر شده در زیر را به عنوان سرمایه جهت ثبت این نوع تجارت اعلام نمایید:

تجهیزات و ماشین آلات
سهام شرکت
ابزار و کالاهای غیر نقدی با ارزش مالی
دارایی های غیر مالی
حقوق بهره برداری از منابع طبیعی
سود وام های خارجی یا بهره وام های بانکی
عناوین اساسنامه شرکت با مسئولیت محدود
اگر قصد ثبت این نوع تجارت را دارید باید در اساسنامه خود موارد زیر را ذکر نمایید.

نام دفتر
مشخص کردن مدیر بیزینس
موضوع فعالیت
میزان سرمایه
تعداد و نام سهامداران
مدت زمان فعالیت
روش اعلان اطلاعیه ها
مقدار سرمایه تعیین شده هر یک از سهامداران
بازرس شرکت (در صورتیکه تعداد سهامداران بالای ۲۰ نفر باشد)
انحلال شرکت با مسئولیت محدود (لیمیتد / LS)
حال شاید این سوال برای شما سرمایه گذاران پیش آید که در صورت ثبت تجارت و عدم فعالیت چگونه بیزینس خود را منحل کنیم؟ بهتر است بدانید انحلال کسب و کار توسط مراجع قانونی بین 12 الی 18 ماه زمان میبرد و شما در طول این مدت باید تمامی هزینه ها و امور مالیاتی را تسویه نمایید.

جهت انحلال کسب و کارتان خود باید به موارد ذکر شده در زیر بسیار توجه نمایید:

تصمیم به انحلال تجارت در مجمع سهامداران
انقضای مدت فعالیت در اساسنامه
ارائه درخواست انحلال بیزینس به دادگاه این کشور
تصمیم دادگاه مبنی بر درخواست سهامداران میباشد.
لازم به ذکر است در صورت وجود موارد زیر باید درخواست انحلال خود را به مراجع قانونی اعلام نمایید:

ورشکستگی
از دست دادن ⅔  سرمایه اولیه
دلایلی که به عنوان دلیل انحلال در اساسنامه ذکر شده

شرکت سهامی
دو نوع شرکت سهامی در این کشور وجود دارد که به شرح زیر است:

سهامی خاص: در این نوع شرکت تعداد سهامداران باید کمتر از 250 نفر باشد. جهت ثبت این نوع کسب و کار حداقل به 5 شخص حقیقی یا حقوقی نیاز دارید.
سهامی عام: بر خلاف شرکت سهامی خاص، تعداد سهامداران باید بیش از 250 نفر باشد.
لازم به ذکر است هر یک از سرمایه گذاران در این نوع تجارت میتوانند به میزان دلخواه سهام خریداری کنند. میزان سود و زیان سهامداران بر اساس سهم شان محاسبه میگردد. جهت ثبت بیزینس سهامی خاص یا عام تقریبا به 2800 دلار نیاز دارید.

هر یک از سهامداران به میزان سهام خود نسبت بدهی های تجارت و بیزینس خود مسئول هستند. حضور نمایندگان وزارت تجارت ترکیه در جلسات بیزینس های سهامی خاص الزامی است.

شرکت مختلط
یکسری کسب و کارها با نام شرکت های مختلط در این کشور بنا شده که تنها یک یا چند سهامدار مسئول و ضامن پرداخت بدهی های بیزینس بوده و سایر سرمایه گذاران در قبال بدهی ها به میزان سرمایه خود مسئول هستند. لازم به ذکر است افراد حقوقی در این نوع کسب و کار نمیتوانند به عنوان شریک یا سهامداران مشغول به کار شوند.

شرکت تضامنی
قوانین شرکت تضامنی با سایر تجارتها بسیار متفاوت می باشد. در صورت وجود بدهی و مالیات، تمامی سرمایه گذاران و شرکا موظف به پرداخت بدهی می باشند. جالب است بدانید اگر میزان بدهی بیشتر از میزان سرمایه باشد، سهامداران ملزم به پرداخت بدهی هستند.

موسسات مالی (صرافی)
این نوع موسسات یک نوع شرکت سهامی بوده اما ثبت و راه اندازی این نوع بیزینس دشواری ها و مشکلات خاص خود را دارد. جهت ثبت این نوع کسب و کار باید گواهینامه و مجوز لازم از مراجع مربوطه دریافت نمایید. لازم به ذکر است جهت ثبت این نوع سازمان بهتر است با یک وکیل خبره مشورت بگیرید.

شرکت در مناطق آزاد ترکیه
بیزینس در مناطق آزاد یک نوع شرکت صنعتی بوده و برای آن دسته از سرمایه گذارانی که قصد تولید کالا و فعالیت در زمینه صنعتی را دارند مناسب می باشد. این کسب و کار برای امور وارداتی و صادراتی بسیار مناسب بوده و فعالیت بیزینس تان باید به اسم کشور ترکیه انجام گیرد.

دولت ترکیه یکسری مناطق آزاد و شهرک های صنعتی را به شما معرفی کرده تا با کمترین هزینه نسبت به خرید ملک و مستغلات یا ساخت سوله اقدام نمایید. لازم به ذکر است اگر قصد استخدام کارمند و کارگران در این زمینه را دارید، دولت ترکیه تسهیلات خوبی اعم از بیمه کارکنان و معافیت مالیاتی برای کسب و کارتان در نظر گرفته است.

شرکت جمعی
شرکت جمعی یا تعاونی یک نوع شرکت بازرگانی بوده که توسط افراد حقیقی و حقوقی تاسیس میگردد. هدف از تاسیس این نوع کسب و کار، تامین و حفظ منافع اقتصادی سهامداران می باشد. لازم به ذکر است جهت تاسیس بیزینس جمعی در ترکیه باید حداقل 7 شریک وجود داشته و هر شریک باید حداقل 1 سهم و حداکثر 5000 سهم خریداری کند.

جالب است بدانید ارزش هر یک از سهام این نوع کمپانی 100 لیر می باشد. هیئت مدیره باید حداقل از 3 شهروند ترکیه ای تشکیل گردد و شرکا میتوانند با سایر بیزینس و کسب و کارها همکاری میکنند.

شرکت شخصی در ترکیه
شرکت خصوصی توسط یک فرد حقیقی تاسیس میگردد و مدیر بیزینس باید شماره ثبت و مجوز فعالیت دریافت میکند. اگر قصد ثبت این نوع تجارت را دارید؛ بهتر است بدانید قوانین این نوع تجارت محدود بوده و مدیر نمیتواند هر نوع فعالیتی در کسب و کار خود انجام دهد. یکی از مزایای این نوع کسب و کار، ثبت شرکت در طی چند روز می باشد.

توجه: سرمایه گذارانی که فعالیت گسترده ای ندارد، این نوع بیزینس گزینه مناسبی می باشد. از سوی دیگر هزینه این نوع کسب و کار نسبت به سایر کسب و کارها کمتر بوده و تقریبا به 3000 لیر سرمایه نیاز دارید.

ثبت شرکت بازرگانی در ترکیه
ثبت شرکت بازرگانی یکی از کسب و کارهای پرطرفدار در بین ایرانیان بوده زیرا این نوع بیزینس در کل جهان بسیار معتبر می باشد. جالب است بدانید کشور ترکیه رتبه 7 در زمینه واردات و رتبه 5 در زمینه صادرات را به خود اختصاص داده و صنعت تجارت یکی از بزرگترین صنایع این کشور به حساب می آید.

این نوع کسب و کارها در زمینه خرید و فروش کالا با هدف کسب سود و درآمد مشغول به فعالیت هستند. سرمایه گذاران بعد از تنظیم اساسنامه و دریافت کارت بازرگانی میتوانند در زمینه تجارت، خدمات، تولید کالا و … اقدام به فعالیت نموده و بیزینس خود را تاسیس نمایند. اکثر شرکت های بازرگانی بین المللی فعالیت خود را با شراکت با چند کشور آغاز میکنند.

لازم به ذکر است ثبت شرکت بازرگانی در زمینه صادرات و واردات یکی از شرایط لازم تجارت بین کشورها می باشد و باید به قوانین تجارت بین الملل (کشور مبدا و مقصد) توجه بسیار زیادی داشته باشید.

کالاهای صادراتی ترکیه عبارتند از:

خوردو
فلزات
محصولات کشاورزی
محصولات و پارچه های نساجی
جواهرات و سنگ های قیمتی

مزایا و معایب ثبت شرکت در ترکیه
ثبت شرکت در ترکیه از مزایا و معایب مختلفی برخوردار است اما با راه اندازی کسب و کار در این کشور از مزایای فراوانی بهره مند می شوید:

مزایا
اخذ اقامت موقت یکساله
اخذ اقامت دائم بعد از گذشت 5 سال برای خود و خانوادتان
راه اندازی قانونی بیزینس و تجارت خود
افتتاح حساب بانکی و دریافت کارت اعتباری و بهره مندی از مزایای حساب
هزینه های پایین جهت شروع کسب و کار
دریافت کارت بازرگانی ترکیه
مالیات پایین نسبت به سایر کشورهای جهان
نزدیکی کشور ترکیه و ایران و رفت و آمد راحت
عدم نیاز به سرمایه زیاد
عدم وجود محدودیت برای ایرانیان
امکان رشد و کسب موفقیت های بین المللی
مقرون به صرفه بودن هزینه های زندگی
بهره مندی از تسهیلات ویژه
حمایت دولت ترکیه از سهامداران و مدیران

معایب
بالا بودن نرخ فساد در ترکیه
دشوار بودن افتتاح حساب بانکی
کسب رتبه 50 از نظر شاخص زبان انگلیسی
هزینه های بالا و گران مراکز حقوقی
اخذ مجوز و تاییدیه های زیاد

مراحل ثبت شرکت در ترکیه
حال بعد از آشنایی با انواع ثبت شرکت در ترکیه، مجله مهاجرت در این بخش مراحل ثبت شرکت در ترکیه را به صورت گام به گام برای شما عزیزان بیان کرده تا به راحتی نسبت به تاسیس بیزینس تان اقدام نمایید. مراحل ثبت بیزینس به شرح زیر است:

ترجمه پاسپورت شرکا
مشخص کردن محل دفتر
تنظیم اساسنامه و قوانین
مراجعه به اداره مالیات ترکیه و دریافت کد مالیاتی
ترجمه اسناد و مدارک و نوتر کردن در دفاتر ثبت اسناد رسمی

تکمیل فرم ثبت شرکت در ترکیه
مراجعه به اتاق بازرگانی و تکمیل کردن سایر فرم های مربوطه
همراه با مدارک مربوطه به اداره ثبت شرکت در ترکیه مراجعه نمایید و مدارک و اساسنامه را ثبت کنید.
افتتاح حساب بانکی برای خود و بیزینس جهت واریز کردن سرمایه (¼ سرمایه خود را در حساب خود واریز کنید)
چاپ و انتشار روزنامه رسمی برای کسب و کارتان
اجاره نامه خود را تنظیم کنید، سپس وضعیت خود را به اداره مالیات جهت اعزام بازرس اعلام کنید.
بعد از ارائه مدارک و اسناد، جهت بازدید و بررسی کسب و کارتان بازرس فرستاده می شود.
سپس یک شماره ثبت (ورگی نوماراسی) به شما اعطا میگردد.
بعد از گذراندن مراحل بالا کارت ثبت شرکت (کارت بازرگانی) دریافت میکنید سپس میتوانید فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کنید.

نکته 1: ثبت شرکت در ترکیه تقریبا بین 3 الی 5 روز زمان میبرد.
نکته 2: اسناد و مدارک باید در سیستم رجیستری مرکزی (MERSİS) ثبت گردد. البته برخی از اسناد را باید به دفتر ثبت مربوط به تجارت ارسال کنید.


ادامه مطلب: ثبت شرکت در ترکیه