کلیدستان

نسخه‌ی کامل: غذاهای سنتی قشم
شما در حال مشاهده نسخه آرشیو هستید. برای مشاهده نسخه کامل کلیک کنید.
دسر بلالیت
معرفی : یکی دیگر از غذا های لذیذ جزیره زیبای تور قشم شهریور 98 بلالیت است که در اصل یک دسر خانگی با دستور بسیار آسان می باشد که باب میل بسیاری از ایرانیان عزیز می باشد. این غذا از ماکارونی، شکر یا شیره خرما، گلاب، روغن، هل درست می‌شود. بسیاری بلالیت را به عنوان وعده‌ای در صبحانه سرو می‌کنند و غذایی مقوی به حساب می‌آید و گاها برای خوش‌ رنگ و خوش‌طعم شدن آن از زعفران نیز استفاده می‌کنند.
[عکس: belalit.png]
مواد لازم برای بلالیت :
ماکارونی یا ورمیشل 300 گرم
شکر به میزان دلخواه
گلاب یک استکان
روغن یا کره 1 ق غ
آب یک لیتر
هل 1/4 ق چ
درصورت تمایل می توانید از زعفران هم استفاده کنید

طرز تهیه بلالیت :
آب را روی اجاق گذاشته تا بجوشد پس از آن ماکارونیها را در آن ریخته تا یک جوش بزند بعد آبکش می کنیم و آن را درقابلمه برمیگردانیم کمی گلاب و شکرو هل و یک قاشق غذاخوری کره یا روغن به آن می افزاییم. اگر دوست داشتید رنگ زیبایی داشته باشد می توانید زعفران به روی آن بریزیدو یا بجای شکر شیره خرما به میزان لازم اضافه کنید درضمن میتونید ماکارونی رو قبل از ریختن در آبجوش کمی تفت دهید تا هم خوشرنگ و هم خوش طعم تر شود.

نان چم‌چمو
معرفی : این نان خوش‌طعم یکی از نان‌های محلی جزیره‌ی قشم است که به آن نان تخم مرغی نیز گفته می‌شود. برای درست کردن این نان از آرد، روغن، تخم‌مرغ و شکر استفاده می‌شود. این نان را معمولا در صبحانه می‌خورند. نان چم چمو یکی از نان‌های معروف قشم است که قدمت بسیار زیادی دارد و از غذاهای سنتی قشم نیز به شمار می‌رود.
[عکس: chem.jpg]
مواد لازم: آب ـ آرد ـ روغن ـ تخم‌مرغ ـ شکر
روش تهيه: با مخلوط نمودن آب و آرد، خمير نان را به صورت رقيق تهيه و سپس زرده و سفيده چند عدد تخم‌ مرغ و شکر را به آن اضافه مى‌نمايند، مخلوط را آنقرد به هم مى‌زنند تا آماده شود. ماهى‌ تابه را روى شعله گاز مى‌ گذارند و کمى روغن در آن مى‌ ريزند. روغن که داغ شد با قاشق يا ملاقه يا پياله يا استکان کمى از مخلوط آماده شده را در ماهى‌ تابه مى‌ ريزند اين مخلوط به علت رقيق بودن در روغن پهن مى‌ شود، با قاشق آن را در روغن مى‌ گردانند تا سرخ و برشته شود. همين‌ طور ادامه مى‌ دهند تا مخلوط تمام شود. نان‌هاى تهيه شده معمولاً به صورت گرد است و حدود 50 تا 60 گرم وزن دارد. اگر در خانواده بچه‌ هاى کوچک باشد چند تا از نان‌ ها را به شکل مربع، مستطيل، مثلث و حتى قايق و… درست مى‌ نمايند.اين نان با عسل، مربا، شيره شکر و دوشاب در صبحانه مصرف مى‌ شود، در شهر تور قشم مرداد 98 بيشتر رواج دارد و در بقيه نقاط جزيره به خصوص درگهان و هلر هم از اين نوع نان در منازل پخته مى‌شود.

مهیاوه
معرفی : مهیاوه که مهیابه، ماهیاوه، مهیوه، مهوه، موه، هم به آن می‌گویند، غذای مخصوص مردم جنوب ایران است گویا کلمه مهوه و مهیاوه، در اصل از دو کلمه ماهی و آوه، مرکب بوده و آوه به معنی آب است. مهیاوه یک نوع غذای آبکی تیره رنگ و شور و تند است که آن را از یک نوع ماهی ریز به نام موتو، متو یا حشینه (مومغ، ساردین) درست می‌کنند و با نان یا همراه غذاهای دیگر به مصرف می رسانند و بسیار مقوی و اشتها آور است. تور قشم تیر 98
[عکس: mahyave.jpg]
طرز تهیه مهیاوه :
برای تهیه مهیاوه ابتدا  یک نوع ماهی ریز به نام موتو، متو یا حشینه ( مومغ ، ساردین ) به طول  پنج تا 10 سانتی متری را روی شن و ماسه سواحل نیلگون خلیج فارس خشک می کنند بعد از خشک شدن ماهی ها را کاملا کوبیده و الک می کنند.پودر ماهی های الک شده  را با زرد چوبه، فلفل، راز ( دانه باریک و سیاه رنگ )، گشنیز ، گندم ،  جو و  خردل مخلوط ساخته ، دوباره می کوبند و در آب و نمک می ریزند ؛ مایع نسبتا روانی  به رنگ تیره مایل به خاکستری را در  شیشه یا خمره مخصوص  به مدت 20 تا 30 روز در آفتاب گذاشته می شود و بعد ازآن  آماده برای استفاده است.

نان تموشی قشم
معرفی : پخت نان تموشی در زمان های قدیم در هرمزگان و جزیره تور قشم تابستان 98 رایج بوده و اغلب از آرد گندم مرغوب تهیه و تولید می شود و زنان این جزیره در کنار سایر فعالیت های روزانه خود اقدام به پخت این نوع نان سنتی می کنند ، که امروزه با وجود صنعتی شدن تولید نان، تهیه نان سنتی تموشی به شیوه سنتی و بومی در برخی از نقاط استان هرمزگان همچنان ادامه دارد. 
[عکس: temoshi.jpg]
طرز تهیه نان تموشی :
آرد را در ظرفی ریخته و کمکم آب به آن اضافه میکنیم و با دست هم میزنیم تا زمانی که خمیر نسبتا روانی به دست آید (چون این نان معمولا با مهیاوه (مهوه) یا سوراغ خورده میشود ، به همین دلیل در آن ترجیحا از نمک استفاده نمیکنیم) . سپس تابه را گرم کرده و کمی چرب میکنیم و مقداری از خمیر را روی آن قرار میدهیم و آن را به وسیله ی دست (اگر وارد نیستید این کار را با دست انجام ندهید) و یا با جسم دیگری (مانند کاردک) به صورت دایره وار پهن میکنیم تا به وسط تابه برسیم . باید دقت کنید چون خمیر روان است ، باید با قطر بسیار کمی آن را پهن کنید . سپس اضافی خمیر را برداشته و به ظرف بازمیگردانیم و روی آن مقداری مهیاوه یا سوراغ با قاشق می ریزیم . اگر می خواهید نان شما تخم مرغی باشد می توانید تخم مرغ از قبل زده شده را هنگام پختن روی آن بمالید و مهیاوه و یا سوراغ را اضافه کنید . سپس منتظر میمانیم تا خمیر بپزد (که به دلیل قطر کم خیلی طول نمیکشد) و بعد خمیر را با یک کاردک از اطراف جدا میکنیم و در ظرف میگذاریم اندکی روغن روی آن میپاشیم و سرو میکنیم .